Nieuws

RTL Nieuws column van Roelof Hemmen

Op 10 november 2014 in de zeer vroege ochtend, schreef Roelof Hemmen een column, genaamd "Een moeder, een heldin". Deze gaat over Hanny Beckers en haar zoon Robert en Het Robertshuis. Wij willen alle mensen bedanken voor hun hartverwarmende reacties. De volledige column, inclusief foto, is te lezen op onderstaande link:

www.rtlnieuws.nl/columns/column/roelof-hemmen/een-moeder-een-heldin

NB: alle credits voor het artikel gaan naar rtlnieuws.nl en de schrijver dhr. Roelof Hemmen.

Hieronder het betreffende artikel (zonder foto):

Hanny Beckers kreeg een zoon die de wereld niet begreep, die zichzelf beet en sloeg, en alleen maar kon schreeuwen. Een zoon die zijn moeder niet eens kende, en misschien wel snel een einde aan zijn leven zou maken. Een autist, met bovendien een verstandelijke beperking.

Robert was een kind dat zijn leven zou slijten in een zwakzinnigeninrichting, vastgebonden met een leren riem. Als Hanny zijn moeder niet was geweest.

Ik ontmoette haar dit weekend, op een fundraiser voor onderzoek naar autisme. Een Limburgse blondine, met een zachte stem, en een stalen wil.

"Robert was zes, en we stonden op het punt hem uit huis te doen. Hij schreeuwde zo hard dat de buren de politie belden. Maar toen we in de inrichting waren, kon ik hem daar niet achterlaten." Want een autistisch kind is ook gewoon een kind, dat snakt naar contact met mensen, naar geluk. En dat zou hij daar niet vinden. Ze zeiden: hij is diep zwakzinnig, hij kan niks."

Dat is 21 jaar geleden, toen begon haar zoektocht - met haar man - naar een beter leven voor haar zoon. Ze vond ze de beste therapie, in Amerika. Ze werd gedragswetenschapper, leerde de Amerikaanse methode, en hielp haar kind.

Er gebeurde een wonder.

Robert is nu 27 en nog steeds autistisch en verstandelijk gehandicapt. Maar hij voelt geluk. Hij begrijpt de wereld. Hij bakt koekjes en cake, hij doet boodschappen, hij kan praten, lezen en schrijven en hij maakt mooie keramiek. Hij maakt mensen blij.

Dankzij zijn moeder, die hem een tweede keer het leven schonk.

Robert leerde spreken, op zijn twaalfde. Niet vloeiend, maar hij kan zeggen wat hij wil. Dankzij Hanny, die hem eindeloos beloonde voor elk geluidje, behalve schreeuwen. Dat is de kern van de therapie die ze gebruikt: de meeste therapieën veranderen de omgeving van het autistische kind, zij verandert het kind. Als je het precies wilt weten, kijk op www.hetrobertshuis.nl.

Ze heeft haar zoon geholpen, en ze helpt nu andere kinderen, in haar organisatie Het Robertshuis, vier vestigingen, geheel erkend en bekostigd uit de AWBZ. Op weg naar meer en groter.

Voor al die zieltjes, die gevangen zitten in zichzelf. Hanny heeft de sleutel. Wat een heldin.

Bron: RTL Nieuws, column Roelof Hemmen: www.rtlnieuws.nl/columns/column/roelof-hemmen/een-moeder-een-heldin

 

Lees verder...PRT level 5: 

Sinds augustus 2014 is het Robertshuis gecertificeerd tot PRT level 5: trainer to trainer. 

Dit houdt in dat ouders/trainers/betrokkenen/therapeuten opgeleid kunnen worden tot en met level 3: 

- Level 1: Theorie en achtergrond van Pivotal Response Treatment

- Level 2: De basistechnieken van PRT toepassen bij één individu. 

- level 3: De basistechnieken van PRT toepassen bij meerdere individuen. 

Uniek aan de PRT-opleiding binnen Het Robertshuis is dat wij geloven dat iedereen die betrokken is, de opleiding zou kunnen volgen. Wij passen de opleiding aan het leerdoel van de trainer. Voor ouders is het belangrijk dat ze PRT leren op het niveau van hun kind, terwijl het voor therapeuten juist belangrijk is om PRT toe te kunnen passen op alle leeftijden en cognitieve niveaus. 

Er is tijdens deze opleiding direct contact met Dr. Robert en Dr. Lynn Koegel en de Universiteit van Santa Barbara. 

Voor meer informatie of vragen: d.beckers@hetrobertshuis.nl

Lees verder...PRT level 4: 

Het Robertshuis is sinds mei 2014 PRT Level 4 gecertificeerd op alledrie de onderdelen: zelfmanagement, socialisatie en initiaties. 

Het Robertshuis is voor training naar de Universiteit van Santa Barbara geweest om de opleiding tot level 4 te volgen. 

Zelfmanagement 

Het ultieme doel is het beste uit de persoon halen zodat hij/zij kan integreren in de maatschappij. Om dit te kunnen bereiken moet het gedrag dusdanig gepast zijn dat het voorkomt zonder nauwelijks feedback te geven.

Door middel van zelfmanagement kan een individu zelf leren zijn/haar gedrag te beoordelen en te controleren.

Een van de sterke punten bij deze manier van zelfmanagement is dat door een flexibele procedure,die makkelijk is aan te passen  aan het individu met zijn/haar autisme, gedragingen en omgeving een optimaal leerklimaat vanuit het kind zelf bereikt wordt. Zelfmanagement is breed toepasbaar: van het aanleren van beurtgedrag in een spel tot het aanleren van structuur in persoonlijke hygiëne. 

Socialisatie

Middels socialisatie leer je een kind met autisme omgaan met typisch ontwikkelde leeftijdsgenootjes en de daarbij behorende sociale processen. Denk hierbij aan klasgenootjes, broers/zussen, vriendjes, buren enzovoorts. 

Initiaties

Door het gebruik van initiaties leert het kind deel te nemen aan wederkerige communicatie die belangrijk is voor communicatieve, sociale en academische vaardigheden. Je leert het kind initiatief te nemen tot communicatie (het omzetten van functionele taal naar sociale taal).

Voor meer informatie of vragen: d.beckers@hetrobertshuis.nl

Lees verder... SKJ   Calibris   ANBI   HKZ TEL