RTL Nieuws column van Roelof Hemmen

Op 10 november 2014 in de zeer vroege ochtend, schreef Roelof Hemmen een column, genaamd "Een moeder, een heldin". Deze gaat over Hanny Beckers en haar zoon Robert en Het Robertshuis. Wij willen alle mensen bedanken voor hun hartverwarmende reacties. De volledige column is te lezen op onderstaande link:

www.rtlnieuws.nl/columns/column/roelof-hemmen/een-moeder-een-heldin

NB: alle credits voor het artikel gaan naar rtlnieuws.nl en de schrijver dhr. Roelof Hemmen.

Hieronder het betreffende artikel:

Hanny Beckers kreeg een zoon die de wereld niet begreep, die zichzelf beet en sloeg, en alleen maar kon schreeuwen. Een zoon die zijn moeder niet eens kende, en misschien wel snel een einde aan zijn leven zou maken. Een autist, met bovendien een verstandelijke beperking.

Robert was een kind dat zijn leven zou slijten in een zwakzinnigeninrichting, vastgebonden met een leren riem. Als Hanny zijn moeder niet was geweest.

Ik ontmoette haar dit weekend, op een fundraiser voor onderzoek naar autisme. Een Limburgse blondine, met een zachte stem, en een stalen wil.

"Robert was zes, en we stonden op het punt hem uit huis te doen. Hij schreeuwde zo hard dat de buren de politie belden. Maar toen we in de inrichting waren, kon ik hem daar niet achterlaten." Want een autistisch kind is ook gewoon een kind, dat snakt naar contact met mensen, naar geluk. En dat zou hij daar niet vinden. Ze zeiden: hij is diep zwakzinnig, hij kan niks."

Het Robertshuis - Robert en moeder Hanny

Foto: Robert en zijn moeder Hanny

Dat is 21 jaar geleden, toen begon haar zoektocht - met haar man - naar een beter leven voor haar zoon. Ze vond ze de beste therapie, in Amerika. Ze werd gedragswetenschapper, leerde de Amerikaanse methode, en hielp haar kind.

Er gebeurde een wonder.

Robert is nu 27 en nog steeds autistisch en verstandelijk gehandicapt. Maar hij voelt geluk. Hij begrijpt de wereld. Hij bakt koekjes en cake, hij doet boodschappen, hij kan praten, lezen en schrijven en hij maakt mooie keramiek. Hij maakt mensen blij.

Dankzij zijn moeder, die hem een tweede keer het leven schonk.

Robert leerde spreken, op zijn twaalfde. Niet vloeiend, maar hij kan zeggen wat hij wil. Dankzij Hanny, die hem eindeloos beloonde voor elk geluidje, behalve schreeuwen. Dat is de kern van de therapie die ze gebruikt: de meeste therapieën veranderen de omgeving van het autistische kind, zij verandert het kind. Als je het precies wilt weten, kijk op www.hetrobertshuis.nl.

Ze heeft haar zoon geholpen, en ze helpt nu andere kinderen, in haar organisatie Het Robertshuis, vier vestigingen, geheel erkend en bekostigd uit de AWBZ. Op weg naar meer en groter.

Voor al die zieltjes, die gevangen zitten in zichzelf. Hanny heeft de sleutel. Wat een heldin.

Bron: RTL Nieuws, column Roelof Hemmen: www.rtlnieuws.nl/columns/column/roelof-hemmen/een-moeder-een-heldin