043-4583110 (Limburg) | 035-3038154 ('t Gooi en Vechtstreek) info@hetrobertshuis.nl

Autisme

Autisme

Autisme

K inderen met autisme hebben vaak problemen met communicatie en sociale interactie. Autisme komt waarschijnlijk niet vaker voor dan vroeger, maar de diagnose wordt tegenwoordig wel vaker gesteld. Dit komt door een betere herkenning, grotere bewustwording en een verruiming van de diagnostische criteria. In de vakliteratuur wordt de term ‘autismespectrumstoornissen’ (ASS) gebruikt voor vijf verschillende vormen van autisme.

De hersenen van kinderen en volwassenen met autisme verwerken informatie die ze waarnemen via zintuigen op een andere manier. Dit zijn bijvoorbeeld dingen die je ziet, ruikt, hoort en voelt. Zij hebben moeite met wat zij waarnemen te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor ervaren mensen met autisme problemen op het gebied van communicatie, verbeelding en het omgaan met anderen.

Niemand is hetzelfde

We zeggen vaak dat kinderen en volwassenen met autisme passen binnen het ‘spectrum van autisme’. Dit betekent dat niemand hetzelfde is; iedereen heeft een andere combinatie van klachten en problemen.

Autisme heeft veel invloed op uw leven en/of dat van uw kind. Het is een handicap die niet over gaat, vaak onzichtbaar is en invloed heeft op alle gebeurtenissen in het leven. Kinderen en volwassenen met autisme vinden veranderingen moeilijk en houden van structuur.

Ze willen graag van tevoren weten wat er gaat gebeuren. Ze weten niet goed hoe ze op andere mensen moeten reageren en voelen situaties niet altijd goed aan. De gevolgen van autisme hebben niet alleen betrekking op de cliënt, maar ook op de omgeving.

Tegenwoordig spreekt men dan ook van een autismespectrumstoornis en wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen verschillende soorten autisme.

Stichting Het Robertshuis

Feiten en cijfers

Ruim één procent van de Nederlanders heeft een vorm van autisme. Het is dus goed mogelijk dat iemand in uw directe omgeving autisme heeft: in uw familie, in uw vrienden- en kennissenkring, op school of op het werk.

Ongeveer 40 tot 50 procent van de mensen met autisme heeft het niveau van iemand met een verstandelijke beperking. De rest heeft een normaal tot hoogintelligent niveau. Alle vormen van autisme komen in alle lagen van de samenleving voor. Autisme komt bij jongens en mannen ongeveer vier keer vaker voor dan bij meisjes en vrouwen.