043-4583110 (Limburg) | 035-3038154 ('t Gooi en Vechtstreek) info@hetrobertshuis.nl

Behandeling

Ik-Pubertraining

Ik-Pubertraining

De Ik-Pubertraining wordt binnen het Robertshuis aangeboden omdat blijkt uit onderzoek dat jongeren met ASS minder kennis en vaardigheden over psychoseksuele thema’s hebben. De lichamelijke ontwikkeling van deze jongeren verloopt vergelijkbaar met alle andere leeftijdsgenoten, maar de sociaal-emotionele ontwikkeling blijft vaak achter. Door deze discrepantie kunnen de ontwikkelingen binnen de puberteit angst en spanning oproepen.

Een individuele training

De Ik Puber- training is een individuele training voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. De training heeft als doel om psychoseksuele en puberteitsontwikkeling van jongeren beter te laten verlopen.

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de Ik Puber-training zijn actueel zoals het aangeven en herkennen van grenzen, internetgebruik, loverboys en acceptatie van homoseksualiteit.

18 lessen

In 18 lessen die 1 op 1 worden gegeven aan de jongere, worden alle onderwerpen waar jongeren in de puberteit mee te maken krijgen behandeld, bijvoorbeeld lichamelijke veranderingen tijdens de puberteit, vriendschap, verliefdheid en verkering, (veilig) vrijen, zwangerschap en grenzen aangeven en herkennen. Betrokkenheid van ouders speelt een belangrijke rol binnen de training.

Na afloop van iedere les is er telefonisch contact met ouders en middels huiswerkopdrachten worden de thema’s thuis ook bespreekbaar.

Uit de resultaten van een onderzoek naar de effectiviteit van de Ik Puber-training blijkt dat de training de kennis van jongeren over psychoseksuele thema’s vergroot, hun zelfvertrouwen toeneemt en zorgen over de toekomst afnemen.

Stichting Het Robertshuis